Overzicht & toelichting op de cursussen

Hieronder tref je de cursussen aan die in het centrum gegeven worden. Je kunt je direct aanmelden of naar de informatieavond komen, zie agenda.

Cursus Touch for Health

Ik geef de cursus Touch for Health als gecertificeerd instructeur en als Faculty Member voor Touch for Health Nederland van de internationale organisatie van kinesiologen: de IKC.
Touch for Health is geschikt voor jong en oud en je kunt het overal toepassen, thuis, binnen het gezin, op school, op kantoor enz. Het kan ook een geschikte methode zijn voor therapeuten die hun arsenaal willen uitbreiden en hun behandelmethoden willen vergroten. Een specifieke vooropleiding is niet vereist.

De totale cursus Touch for Health bestaat uit 4 losse modules van elk 18 uur. Elke module bestaat uit 3 dagen van 9.00 tot 16.30 uur of uit 6 avonden van 19.30 uur tot 22.30 uur.
Tijdens de cursus Touch for Health wordt gebruik gemaakt van het cursusmateriaal zoals voorgeschreven door het International Kinesiology College (IKC).
Ik ben een IKC Touch for Health instructeur zodat u, na het volgen van elke module, een officieel IKC certificaat behaalt waarmee men, indien gewenst, aan kan sluiten bij en officiële opleiding voor kinesiologie.
Aanmelden voor deze cursus.

Themadag vingermodes

Deze dag volgt meestal na het volgen van de 4 modules van de Touch for Health. Bij de cursussen Touch for Health 1 t/m 4 heb je zoveel technieken geleerd dat de keus voor het inzetten van een techniek een moeilijke kan zijn. Tijdens deze dag leer je, door het werken met de vingermodes, alle geleerde technieken te rubriceren en kun je met behulp van de spiertest en de vingermodes uittesten welke techniek op dat moment van toegevoegde waarde is voor het lichaam.

Je leert over de achtergrond van het werken met de vingermodes en het toepassen ervan vanuit de kennis die op dat moment aanwezig is. Eigenlijk een onmisbare cursus voor ieder die verder wil met de kinesiologie. We werken met het manual dat door Marian Pijnenburg en Monique van der Starre is geschreven.
Aanmelden voor deze cursus.

Cursus Metaforen & Doel bepalen

Bij de cursus Metaforen & Doel bepalen gaan we werken met het inzetten en begrijpen van de metaforen van spieren, meridianen, acupunctuurpunten enz.

Via de metaforen proberen we een completer beeld te krijgen van wat er op dit moment gebeurt in ons leven. Daarnaast is er verdieping in het proces van 'Doel bepalen'. Deze cursus is grotendeels ontwikkeld door Matthew Thie, de zoon van John F. Thie, de grondlegger van de Touch for Health. Inmiddels is de cursus Metaforen & Doel bepalen een onderdeel van Touch for Health.

We kijken zo breed mogelijk naar de metaforen van
1. de 5 elementen
2. de orgaanfuncties
3. de spierfunctie
4. de beweging
Aanmelden voor deze cursus.

Cursussen Emotional Stress Release

Deze cursus, ontwikkeld door Wayne Topping, is opgebouwd uit 4 aparte cursussen:

1. Stress Release 1&2.
In deze cursus (Stress release 1 & 2- Met succes je stress te lijf) wordt het verschijnsel stress onderzocht. Door middel van spiertesten, oefeningen en het geven van achtergrondinformatie leer je wat stress met jou persoonlijk doet en hoe het jouw leven beïnvloedt. Bewustwording is dus belangrijk. Onderwerpen die o.a. aan bod komen zijn:
- Spanningshoofdpijn
- jezelf beter organiseren/ uitstel-gedrag
- doelen stellen
- ademhalingsoefeningen
Je hebt er geen specifieke vooropleiding voor nodig.

2. Stress Release 3.
In deze cursus leer je werken met ‘reversals’ en geblokkeerde emoties deblokkeren. Reversals kun je herkennen aan iets wel willen veranderen maar het lukt maar telkens niet... Ook kun je hier denken aan de zelfsabotage en 'ziektewinst', dit kan er de oorzaak van zijn dat therapieën en andere behandelingen maar niet helpen. Je leert eventuele geblokkeerde emoties zoals bijvoorbeeld angst, verdriet, verslavingen of fobiiën, aanpakken met zeer eenvoudige doeltreffende technieken.
Vooropleiding: Touch for Health 1 en 2 en Stress release 1 & 2.

3. Stress Release 4.
In deze cursus leer je werken met de 53 ‘orgaan reflexpunten’ en de bijbehorende emoties. Dit zijn reflexpunten die allemaal een energetische link hebben met een orgaan, endocriene klier of orgaansysteem.. Met behulp van positieve en negatieve emoties worden disbalansen opgeheven en energie vrijgemaakt.
Vooropleiding: Touch for Health 1 en 2 en Stress release 1 & 2.

Aanmelden voor deze cursus.

Cursus Energiecentra

Energiecentra is een andere naam voor chakra. Zowel in India als China, werkt men sinds mensenheugenis met chakra's. Energiewielen die de energie in en om het lichaam reguleren. Als deze uit balans zijn kunnen ze voor klachten zorgen.
Deze cursus kan een mooie kennismaking zijn in het werken met chakra’s vanuit de filosofie van Wayne Topping. Maar ook voor mensen die al werken met de chakra’s kan deze werkwijze een mooie uitbreiding zijn van hun technieken.
Vooropleiding: Stress release 1 & 2.

Voor meer informatie over de cursussen Emotional Stress Release en Energiecentra zie ook: www.welkin.nl of www.wellnesskinesiology.com
Aanmelden voor deze cursus.

Cursus Biokinetische oefeningen

Biokinetische oefeningen zijn passieve oefeningen die uitgaan van positie-ontspanning om kinetisch weefsel (spieren, pezen etc.) te balanceren dat ofwel te zwak (hypotoon) ofwel te sterk (hypertoon) is.
Door de afstand te verkorten tussen de oorsprong en de aanhechting van spier, pees, ligament of fascia, krijgt het weefsel de kans om te herstellen.  Dit gebeurt zonder dat de testpersoon het lichaamsdeel actief beweegt. Externe druk of gewicht wordt gebruikt om de positie vast te houden.
Dit materiaal is oorspronkelijk ontwikkeld door John Barton en verder uitgewerkt door Wayne Topping.
In deze workshop zul je de basisprincipes van Biokinetische Oefeningen leren. Tevens zullen de oefeningen worden behandeld die bij de 16 indicatiespieren (incl. alle 4 de delen van de quadriceps) van Touch for Health 1 horen.
Vooropleiding: Touch for Health 1 t/m 4.
Aanmelden voor deze cursus.

Holographic Touch for Health

De cursus Holographic Touch for Health is ontwikkeld door Adam Lehman. Een ontzettend mooie cursus die het werken met Touch for Health een nieuwe driedimensionale dimensie geeft. Je leert hoe je met behulp van een vingermode en alarmpunten, een combinatie van disbalansen kunt opsporen waarbij meerdere meridianen betrokken zijn. Het protocol waar mee gewerkt wordt is bijzonder helder van opzet en leidt je stapsgewijs naar een grondige balans!
Vooropleiding: Touch for Health 1 t/m 4.
Aanmelden voor deze cursus.

Cursus GEMS

GEMS staat voor Goal, Element, Mode, Stack (Doel bepalen, element testen, modes inzetten en stapelen in Pause Lock).

Aanvulling op vingermodes
Het is een handige aanvulling op het gebruik van de vingermodes, ontwikkeld door Alexis Costello uit Canada.
GEMS biedt een stroomschema om te ontdekken waar de stressoren zitten en welke kinesiologie technieken en Touch for Health correcties deze efficiënt zullen oplossen.
Het doel van deze cursus is om, naast het op effectieve wijze bepalen van het doel, een systeem te leren waarmee je alles wat je tot nu toe kent aan Kinesiologische technieken kunt gebruiken. Daarnaast kun je alle overige extra aspecten die jij in huis hebt erin onderbrengen, zodat al je kennis onder de paraplu van de GEMS valt. Ook leer je uitgebreider te werken door te stapelen in de Pause Lock.

Voordelen in het werken met GEMS
– Het aanleren van een gemakkelijk en krachtige manier om uit te zoeken wat de prioritaire stressoren zijn in het lichaam.
– Het vinden van de meest effectieve correctie.
– Het combineren van een verscheidenheid aan modules onder een overkoepelende paraplu.
– Het werken via een stroomschema en Scan kaarten en hoe je dit effectief kunt inzetten.
– Alle correctie technieken van Touch for Health worden gebruikt.
– Het gebruik van nieuwe manier van Pause Lock, wat ook handig is bij andere modules.
– Het leren schakelen op verandering van de indicatiespier.
Aanmelden voor deze cursus.

Proficiency Day's

Deze Proficiency day's ( voorheen bekend als de technieken dagen) zijn bedoeld als verdieping van alle spiertesten en technieken uit Touch for Health 1 t/m 4 en worden afgesloten met een schriftelijke toets. Deze dagen zijn verplicht voor degenen die Instructeur willen worden van Touch for Health. De mensen die afgestudeerd zijn aan 1 van de opleidingen kinesiologie in Nederland zijn vrijgesteld van deze dagen.
Vooropleiding: Touch for Health 1 t/m 4
Aanmelden voor deze cursus.

Zelf instructeur Touch for Health worden?

Wellicht ben je na afronding van Touch for Health 1, 2, 3, en 4 zó enthousiast, dat je je erin verder wilt ontwikkelen. Bijvoorbeeld om de diepgang te vergroten of omdat je er zelf les in wilt geven. Dan kun je de Trainingsweek Touch for Health volgen.

De cursus wordt jaarlijks eind oktober, begin november gegeven in 7 aaneengesloten dagen. Tijdens de cursus wordt dieper ingegaan op de spiertesten en achtergronden en worden didactische werkvormen behandeld. Daarnaast is er aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling als instructeur.
Vooropleiding: Touch for Health 1 t/m 4 en de Proficiency day's. Indien je de week volgt alleen ter verdieping van je kennis zijn de Proficiency day's niet verplicht.
Aanmelden voor deze cursus.

Cursusdag 'Doel Bepalen'

Doel bepalen 'Van hoofd naar hart'
In de Touch for Health werken we met een doel tijdens de balans omdat dit de effectiviteit van de balans enorm verhoogd. Het op juiste wijze formuleren van een correct doel voor dat moment is geen gemakkelijke opgave. Met name als de cliënt en de therapeut communiceren vanuit de mentale laag, vanuit het denken. Het is m.i. essentieel om te leren communiceren vanuit het hart, vanuit de gevoelslaag. Tijdens deze dag leer ik je, met behulp van meditatieve oefeningen, bewustzijn te ontwikkelen op dit gebied. We doen oefeningen waarbij je leert herkennen waar je zelf 'zit' qua communicatie en waar je cliënt 'zit' qua communicatie. Indien je deze communicatie kunt leren doen vanuit je hart is het vinden van het juiste doel een stuk eenvoudiger.
Aanmelden voor deze cursus.

Cursusdagen 'Energetische bescherming'

Als kinesioloog werken we met de energie die door het menselijk lichaam stroomt. Dat er vermenging ontstaat tussen de energie van de cliënt en de kinesioloog is onvermijdelijk. Het is van groot belang dat de kinesioloog bewustzijn heeft bij dit gegeven en zich met behulp van eenvoudige meditatieve technieken en/of energetische oefeningen kan beschermen tegen ‘leeg lopen’ of zelf last krijgen van de energieën van de cliënt. Deze dagen staan in het teken van meditatieve oefeningen om het bewustzijn van energiestromen en aura's te vergroten. Ik plan deze 2 dagen bewust met een periode er tussen in zodat de cursist tussen de 2 dagen in kan oefenen met het aangeboden materiaal van dag 1. Op dag 2 kunnen dan vragen gesteld worden en ervaringen uitgewisseld worden.

Deze cursus is toegankelijk voor iedereen die met mensen werkt en 'last' heeft van 'leeglopen' , dan wel vermenging van energie.
Vooropleiding: geen specifieke vooropleiding nodig.
Aanmelden voor deze cursus.

Workshop : ‘Stress’? Kom helemaal in je element(en)’!

Herken je de signalen van je lichaam als je stress ervaart? Loop je weleens vast in een specifieke emotie of gedragspatroon?
Bij deze cursus gaan we dieper in op de 5 elementenleer vanuit de Traditionele Chinese geneeskunde. Stroomt de energie vrij door binnen de elementen of zitten er blokkades? En wat kunnen deze blokkades je vertellen over jou?

De workshop is interessant voor iedereen die wil kennismaken met Touch for Health en kinesiologie. Maar ook therapeuten die meer over Stress Release-technieken, spiertesten en de vijf elementen willen weten, komen in deze workshop aan hun trekken. Tijdens de workshop doe je een leuke test waarin je ziet hoe je jezelf in de vijf elementen plaatst. Dit geeft veel inzicht. We laten met spiertesten de energie stromen in alle elementen.
Je komt helemaal in je element(en)!

Deze cursus geef ik samen met mijn collega Conny Koolhaas, www.kimano.nu.
Aanmelden voor deze cursus.